ВМСУ: російський пункт управління на судні "Механік Погодін" знищено

Знищено російський танкер "Механік Погодін" у Кінбурській косі

У ВМСУ повідомили, що 11 березня танкер "Механік Погодін", який належав російській компанії VEB - Leasing OJSC і був внесений до санкційного списку, було знищено внаслідок повітряного удару Повітряних Сил ЗС України у районі Кінбурської коси. Росіяни використовували цей танкер як пункт управління.

Згідно з виконанням Указу президента України і рішенням суду, танкер був заарештований та перебував на території Херсонського морського порту до літа 2023 року. Однак після підриву дамби Каховської ГЕС росіянами, судно було викинуто на берег Кінбурської коси, яку тимчасово контролюють росіяни. В подальшому на судні був розгорнутий спостережний пост та засоби РЕБ, а також використовувалося для нанесення ударів FPV-дронами по території Херсонської області.

Зазначено, що танкер "Механік Погодін" відповідає визначенню військового об'єкту за міжнародним правом у збройних конфліктах на морі. Він був включений до системи РЕБ та збору розвідувальної інформації противника, а також систем спостереження, командування та зв'язку.

"Знищення російського танкера "Механік Погодін" було здійснено у повній відповідності до норм Міжнародного гуманітарного права і завдало значного пошкодження загарбникам", - підкреслили у ВМСУ.