Водіям пояснили, як їздити новими дорогами зі знаком "2 мінус 1"

Авто на дорозі зі знаком '2 мінус 1'
Авто на дорозі зі знаком '2 мінус 1'

Українським водіям розповіли, як правильно їздити дорогою з новим знаком "2 мінус 1". Нещодавно така з'явилась і у Польщі.

У деяких європейських країнах, як-от Данія, Швеція, Нідерланди, Німеччина, а тепер і Польща, на місцевих дорогах впроваджується нова схема організації руху під назвою "2 мінус 1".

Зверніть увагу, що "2-1" – це дороги з однією проїжджою частиною для руху автотранспорту в обидва напрямки без роздільної розмітки посередині, але з розділеними пунктирними лініями для пішохідного та велосипедного руху по обидва боки.

На даний момент така дорога одна на всю країну – Неполомиця Малопольського воєводства. На вулиці Спортивній наразі їздять за стандартом "2-1". Отже, пішохідну та велосипедну смуги пофарбували у червоний колір та встановили відповідні знаки з поясненнями правил дорожнього руху.

При цьому, незважаючи на те, що смуги забарвлені у червоний колір, який є типовим для велосипедних доріжок, рух пішоходів на них дозволено. До того ж велосипедисти повинні поступатися дорогою пішоходам.

Як зазначається, зараз у Правилах дорожнього руху Польщі немає прямого посилання на автодороги зі знаком "2 мінус 1". Однак щодо цього є технологічні вимоги у розпорядженні Міністерства інфраструктури Польщі від 24 червня 2022 року.

Увага також звертається на те, що маршрути з організацією "2 мінус 1" маркуються в країнах Західної Європи вже давно. Лідером у цій галузі є Данія, але такі ділянки доріг також є у Нідерландах, Швейцарії, Німеччині та Швеції.

Зокрема, на дорозі "2 мінус 1" діє така організація руху:

  • водії автомобілів (у тому числі мотоциклів) рухаються посередині дороги у виділеній смузі із двостороннім рухом;
  • пішоходи, велосипедисти, користувачі самокатів та засобів особистого транспорту рухаються боковими смугами з одностороннім рухом (так званими смугами);
  • при зустрічі двох автомобілів на дорозі (наприклад, вони їдуть у протилежних напрямках), водії повинні змінити траєкторію руху, щоб транспортні засоби могли розминутися – для цього вони виїжджають на бічні смуги;
  • проїхавши водії повертаються на центральну частину дороги, призначену для руху автотранспорту;
  • водії, які виїжджають на бічні смуги (маркери), поступаються дорогою пішоходам, велосипедистам та іншим учасникам, для яких призначена ця ділянка дороги;
  • на ділянках дороги, де можуть рухатися як пішоходи, і велосипедисти, пішоходи мають пріоритет;
  • водіям моторизованих транспортних засобів при маневрах з виїздом на бічну смугу для велосипедистів та пішоходів слід переконатися, що вони не загрожують іншим учасникам дорожнього руху.

Видання також пише, що у шпальтах руху є недоліки, проте така дорога має і переваги. По-перше, це гарне рішення там, де немає місця для дороги з окремими маршрутами сполучення для пішоходів та велосипедистів. Дослідження показало, що рух велосипедистів на такій дорозі збільшився на 50%, а кількість ДТП зменшилася на 25%.

Ще однією причиною є те, що витрати на будівництво дороги "2 мінус 1" менші, а витрати на утримання дороги – нижче.

Нагадаємо, водіям роз'яснили, як замінити видані вперше права без складання іспитів. 

Читайте також