ВООЗ оголосила надзвичайну ситуацію через мавпячу віспу

ВООЗ оголошує надзвичайну ситуацію, мавпяча віспа
ВООЗ оголошує надзвичайну ситуацію, мавпяча віспа

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визнала, що швидке поширення віспи мавп в африканських країнах є надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров'я. За останній час вірус поширився з Конго до Бурунді, Кенії, Руанди та Уганди.

«Виявлення та швидке поширення нового класу mpox (віспи мавп) у східній частині Демократичної Республіки Конго, його виявлення в сусідніх країнах, які раніше не повідомляли про mpox, і можливість подальшого поширення в Африці та за її межами викликають занепокоєння», - заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус.

Таке рішення ВООЗ призначене для того, щоб стимулювати країни-члени готуватися до поширення вірусу та допомагати біднішим країнам з вакцинами, методами лікування та іншими необхідними ресурсами.

Це вже другий раз протягом трьох років, коли ВООЗ оголошує епідемію віспи, характеризуючи її як глобальну надзвичайну ситуацію. Раніше це сталося в липні 2022 року, коли вірус заразив майже 100 тисяч людей і призвів до смерті близько 200 осіб у 116 країнах.

Зараз ситуація є ще більш загрозливою. З початку 2024 року в Демократичній Республіці Конго зареєстровано понад 14 тисяч випадків віспи та 524 смерті. Група ризику включає жінок і дітей до 15 років. Крім того, вірус вже поширився в 13 країнах Африки, включаючи ті, де раніше не було зареєстровано такі випадки.

Раніше голова ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус скликав зустріч міжнародних експертів через зростання занепокоєння щодо поширення віспи мавп. Також ВООЗ оновила список найнебезпечніших вірусів, бактерій і грибків, які можуть призвести до нової пандемії.

Читайте також

Вода затопила пустелю Сахару (фото)
вчора, 17:34 124 переглянули
Пустеля Сахара під водою (фото)