Вперше за всі роки українських досліджень Антарктики: полярники зафіксували фінвала

Українські полярники вперше зустрілися з фінвалом

Українські полярники зареєстрували зустріч з фінвалом - другим найбільшим китом у світі. Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі.

“Один з найбільших китів з'явився в акваторії біля нашої станції “Академік Вернадський”! Це зустріч з фінвалом сталася вперше за всі роки українських досліджень в Антарктиці. Цей вид кита є другим за величиною на Землі. Його розміри можуть досягати 26 метрів у довжину і 75 тонн у вазі”, - йдеться в повідомленні.

Зустріч відбулася 6 березня в протоці Пенола, біля Аргентинських островів, до яких належить острів Галіндез, де розташована станція “Академік Вернадський”.

Незважаючи на те, що спостереження тривало лише кілька хвилин, полярникам вдалося зробити фотографії велетня і зібрати зразки його шкіри та жиру. Ці дослідження допоможуть встановити стать, дізнатися більше про стан кита і підвищити розуміння популяційної структури цього виду в Антарктиці.

Наголошується, що у минулому столітті популяція фінвалів практично знищилася через китобійний промисел в районі Антарктиди. Проте за останні роки ці числа інтенсивно відновлюються, і кити повертаються на свої колишні місця проживання. Тепер вони регулярно зустрічаються на півночі Антарктичного півострова та в протоці Дрейка. Очікується, що зареєстровані зустрічі з фінвалами стануть регулярними в районі станції “Академік Вернадський”.

Додаткові новини від українських полярників

Українські полярники продемонстрували своїх пухнастих сусідів - пташенят південнополярних поморників, які вилупилися на острові Галіндез поблизу станції “Академік Вернадський”. Крім цього, полярники показали рідкісне явище - “Снігові пончики”.