ВПО зможуть отримати субсидію на оренду житла: як розрахують розмір допомоги

Субсидія на оренду житла: розрахунок розміру допомоги
Субсидія на оренду житла: розрахунок розміру допомоги

Мінсоцполітики розробило субсидію на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб

Міністерство соціальної політики України створило новий інструмент підтримки внутрішньо переміщених осіб (ВПО) - субсидію на оренду житла. Про це інформує прес-служба Мінсоцполітики в соціальній мережі Фейсбук.

"В один момент втратити все і, незважаючи на свій вибір, переїхати в інше місто - такі реалії українців, які зазнали руйнівного впливу війни", - йдеться у повідомленні.

Проблема пошуку житла залишається найболючішою для сотень тисяч переселенців в Україні. Деякі з них живуть у спеціально облаштованих модульних містечках або гуртожитках, а інші знаходять притулок у родичів та друзів.

Мінсоцполітики розробили новий інструмент підтримки внутрішньо переміщених осіб. Протягом двох років заплановано реалізувати пілотний проект.

Розмір субсидії враховує вартість оренди у конкретному регіоні чи населеному пункті. Ціна на оренду значно відрізняється в різних містах України. Наприклад, ціни на житло у Києві є на 22% вищими в порівнянні з середніми цінами по країні, у Закарпатті ціна вища у 2,5 рази, а у Миколаєві нижча на 30-35%.

Найнижчі ціни на житло спостерігаються у Чернігівському, Сумському, Харківському та Херсонському регіонах.

Крім того, розмір субсидії буде залежати від кількості осіб у сім'ї, що орендують житло, доходів сім'ї та їх здатності оплачувати рахунки за оренду.

Міністерство очікує, що після затвердження рішення Уряду з червня внутрішньо переміщені особи зможуть скористатися новим інструментом підтримки.

Для отримання субсидії на оренду житла у 2024 році необхідно додатково звернути увагу на необхідні документи, про які розповіли раніше.

Читайте також