Втрата Україною винищувача F-16: журналісти назвали нову ймовірну причину

Військові літаки F-16 на аеродромі
Військові літаки F-16 на аеродромі

Український літак F-16, керований льотчиком Олексієм Месем, можливо, зазнав авіакатастрофи через ураження уламками збитої російської ракети, повідомляє Breaking Defense з посиланням на джерела в Україні.

За інформацією журналістів, вчора вночі український пілот Олексій Месь збивав російські ракети й безпілотники разом з іншими F-16, системами Patriot та іншими земними батареями ППО.

За даними видання, один з можливих сценаріїв розвитку подій, який обговорюють українські оборонні експерти, є таким, що F-16 випадково пролетів через хмару уламків після успішного знищення однієї з російських ракет.

Уламки пошкодили двигун та інші частини літака, через що він розпався на частини. Пілот Месь, ймовірно, загинув до того, як зміг катапультуватися. За словами розмовника Breaking Defense, це вже четвертий випадок, коли Україна втратила винищувачі - два МіГ-29 і два Су.

Раніше такі втрати не привертали уваги, тому що тоді це не були сучасні і дорогі винищувачі F-16.

The Wall Street Journal повідомив, що зазнав аварії один з винищувачів F-16, які Україна недавно отримала від союзників. Пізніше Генштаб підтвердив втрату винищувача F-16.

Також повідомили про загибель пілота Олексія Меси. Він загинув 26 серпня під час масштабної атаки РФ на Україну. Тоді пілот збив три ворожі ракети та безпілотник. Не було відомо, на якому саме літаку летів Месь, але пресслужба 144-го винищувального крила Повітряних сил Нацгвардії США повідомила, що Месь навчався на F-16 в США.

The Economist повідомив, що перших 10 з 79 можливих винищувачів F-16 прибули в Україну останнього дня липня.

Пентагон не надає допомоги Україні у розслідуванні втрати першого винищувача F-16.

США переустроюють комплекс радіоелектронної боротьби на винищувачах F-16, які Бельгія, Данія, Норвегія і Нідерланди передають Україні.

Читайте також