Вудвард розповів, як Байден та Зеленський реагували на першу інформацію про плани РФ щодо вторгнення в Україну.

Політична дипломатія: Байден та Зеленський
Політична дипломатія: Байден та Зеленський

В жовтні 2021 року директор національної розвідки Авріл Гейнс та директор ЦРУ Вільям Бернс надали президенту США Джо Байдену та його радникам розвіддані про плани Росії щодо вторгнення в Україну, за даними журналіста Боба Вудварда. За новою книгою Вудварда "Війна", Бернс заявив про одностайний висновок розвідувального співтовариства щодо планів Путіна на вторгнення в Україну.

Розвідка США повідомила про підготовку Росії до військової операції з масштабним залученням 175 000 військовослужбовців. Держсекретар Блінкен висловив враження від деталізації розвідданих і назвав план Росії "глобальною руйнівною подією".

Це одностайний висновок розвідувального співтовариства про те, що Путін планує вторгнутися в Україну.

Деякі радники Байдена висловлювали сумніви щодо логіки такого кроку Путіна. Заступник радника з національної безпеки Джон Файнер запитував, чи усвідомлює Путін перешкоди та наголошував, що Україна не збирається відмовлятися від свого суверенітету.

Чи розуміє Путін перешкоди? Україна не збирається просто відмовлятися від суверенітету і дозволити Путіну взяти владу.

Незважаючи на початковий скептицизм, Байден та його кабінет одноголосно погодилися, що російський план війни був "смертельно серйозним".

Книга Вудварда також розкриває, як США прогнозували хід можливої війни. Розвідка США припускала, що Росія планує взяти під контроль всю територію України, усунути президента Зеленського та контролювати столицю Київ.

Згідно з книгою Вудварда, Путін остаточно збожеволів щодо "українського питання" під час ізоляції через COVID.

Читайте також