З 1 січня холдинги зможуть купувати сільгоспземлю. Міністр спрогнозував, як відреагують ціни

Міністр аграрної політики Микола Сольський стверджує, що ціна землі в Україні не підвищиться з 1 січня 2024 року. Його думка висловлена в матеріалі під назвою "Торгують всі! Земельний ринок вступає у нову фазу", який опублікований на сайті "Главком".

Міністр Сольський впевнений, що введення можливості для юридичних осіб придбати сільськогосподарські землі не змінить стан ринку. Він запевняє, що агрохолдинги та іноземці не скуплять всю землю, як це часто зазначають. Згідно з його словами, люди в селах не чекають, щоб продати свою землю юридичним особам, і тому немає підстав для збільшення ціни. Він також зауважує, що пайовики не були запитані, чого саме вони хочуть. За його словами, коли починають говорити про моральні аспекти, за цим часто ховається щось інше. Міністр вважає, що ця реформа не вплине на ціну землі і продовжить бути скоріше політичним маніпуляцією, ніж реальною проблемою.

Міністр також вказує на те, що в Україні досі складно обійти пріоритетне право викупу сільськогосподарських земельних ділянок. Він стверджує, що ця ситуація залишиться і в наступному році.

  • Згідно зі статтею 130-1 Земельного кодексу України, право купівлі сільськогосподарських земельних ділянок мають: у першу чергу особи, які мають дозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення; у другу чергу орендарі земельних ділянок.
  • Ці особи можуть передати своє право купівлі іншим особам в порядку, визначеному Земельним кодексом.

Новий етап земельної реформи розпочнеться 1 січня 2024 року, коли буде дозволено юридичним особам придбувати сільськогосподарські землі. Проте ці компанії обмежені тим, що не можуть купувати більше 10 тис. га землі, а також повинні мати українських бенефіціарів. Вартість землі для фізичних осіб була відкрита з 1 липня 2021 року з лімітом 100 га. Проте доступ іноземцям до ринку землі можливий лише після проведення національного референдуму.

Також варто згадати, що деякі депутати зареєстрували законопроекти, які пропонують відкласти відкриття продажу землі для юридичних осіб на декілька років.

Уже пройшов один рік з моменту введення ринку землі в Україні. Міністр аграрної політики Нікола Сольський заявив, що реформа вивела земельний ринок з тіні і зробила його прозорим та без корупції.