"За це треба розстрілювати": нардеп висловився про захист енергооб'єктів

Вислови нардепа про захист енергооб'єктів
Вислови нардепа про захист енергооб'єктів

Народний депутат України Олексій Кучеренко розкритикував будівництво трирівневого захисту енергетичних об'єктів. В ефірі телеканалу "Еспресо" він назвав цей проєкт "авантюрою", особливо в частині будівництва укріплень третього рівня захисту.

За словами Кучеренка, ці укріплення являють собою величезні бетонні споруди розміром з два футбольні поля, свого роду саркофаги, в які намагалися сховати підстанції. Вартість кожного такого об'єкта оцінюється від 15 до 20 мільярдів гривень, що еквівалентно приблизно 500 мільйонам доларів. Депутат зазначив, що було розпочато будівництво семи таких об'єктів, але жоден з них не був завершений і, на його думку, вже не буде завершений. В результаті, близько 20 мільярдів гривень виявилися замороженими в цих недобудованих проєктах.

"За це треба розстрілювати", - сказав він.

Кучеренко також розповів про проблеми з реалізацією другого та першого рівнів захисту. Другий рівень, що представляє собою невеликі бетонні конструкції над трансформаторами, був реалізований, але, за словами депутата, неправильно. Ці конструкції не змогли захистити обладнання від касетних боєприпасів, зокрема від металевих кульок, які завдали основної шкоди трансформаторам та автоматиці.

Щодо першого рівня захисту, який міг би бути найбільш ефективним проти подібних загроз, Кучеренко зазначив, що він був реалізований вкрай неякісно. Йдеться про мішки з піском та металеві сітки, які при правильному укладанні могли б захистити обладнання від уламків та кульок. Однак, за словами депутата, ці заходи були виконані халтурно.

"Я бачив це сам, коли ми були на Харківській підстанції та на інших. По суті, там гроші списали і зробили абсолютну халтуру", - зазначив Кучеренко.

Додамо, що енергетична інфраструктура України перебуває в критичному стані після серії масштабних російських атак. Це викликає серйозні побоювання щодо здатності країни забезпечити населення теплом, водою та електрикою в майбутній зимовий період.

Читайте також