Заборона Московської церкви: коли закон винесуть в Раду для голосування

h3 Верховна Рада заборонила діяльність УПЦ МП в Україні

19 жовтня 2023 року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №8371 про заборону релігійних організацій, пов'язаних із Росією. Згідно з цим законопроєктом, УПЦ МП буде заборонено провадити свою діяльність в Україні. Після ухвалення законопроєкту у першому читанні, група нардепів звернулася до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука з проханням направити його на експертизу до Венеційської комісії.   

Сам Руслан Стефанчук в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» розповів про виконання цієї вимоги нардепів та про плани ухвалити законопроєкт у другому читанні.

«Наскільки я знаю, Мотовиловець відкликав свій підпис з цього звернення. Крім того, ми не вважаємо, що Венеційська комісія є відповідним органом для розгляду цього питання. Ми використовуємо її експертизу лише у випадках з важкими законопроєктами. Я отримав звернення і відмовив у його направленні до Венеційської комісії. Тепер до роботи над цим законопроєктом буде залучено відповідний комітет», – пояснив Стефанчук.

Він також зазначив, що голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв вже заявив про готовність активізувати роботу з цього питання. Комітет планує провести засідання та прийняти рішення, яке забезпечить справедливе виконання закону.

«Цей законопроект не має стосуватися однієї конфесії чи церкви. Всі релігійні організації, які мають докази співпраці з РФ, повинні відповідати законодавчим заходам впливу, з можливістю судового оскарження. Це питання стосується національної безпеки, а не віри чи релігії. Я очікую, що законопроєкт буде готовий найближчим часом та негайно внесений до залу», – додав голова Верховної Ради.

Додамо, що 19 січня було зареєстровано законопроєкт №8371 про заборону Української православної церкви Московського патріархату. 

Читайте також:

  • Що треба знати про Києво-Печерську лавру та патріарха Кіріла: 10 фактів історії
  • Чи може стати Почаївська лавра наступною церквою після деокупації