Заборона російської мови на змінах: чи загрожує покарання школярам

Діти зі школи тримають заборонену російську книгу
Діти зі школи тримають заборонену російську книгу

Українські школи можуть заборонити спілкування російською мовою учням і педагогам на перервах. Про це повідомила народний депутат Наталія Піпа в своєму Facebook.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає впровадження цієї заборони. Зазначено, що такий законопроект не передбачає жодних покарань для порушників.

керівники навчальних закладів та педагоги будуть проводити з ними бесіди та роз'яснення, які заохочуватимуть дітей сприяти формуванню україномовного середовища.

За словами Піпи, форми роботи, які допоможуть досягти цієї мети, будуть прописані у підзаконних актах, якщо законопроект буде прийнятий.

Піпа наголосила, що вчителі вже мають обов'язок розмовляти українською мовою згідно з законами "Про освіту" та "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Уповноважений із захисту державної мови має право накладати адміністративні штрафи на порушників мовного законодавства.

"Законопроект №12086 не запроваджує додаткових санкцій для вчителів, а лише уточнює чинні правила. Основна мета законопроекту - уточнити, що перерва та інші активності на території навчального закладу - це теж освітній процес. Проте він не має на меті карати учнів та батьків", - пояснила Піпа.

Метою ініціативи є формування сприятливого україномовного середовища через діалог і підтримку, без будь-яких покарань для дітей.

Міністерство освіти також висловило свою позицію щодо ідеї заборонити російську мову у школах на перервах.

Читайте також