Забруднення Десни і Сейму: нові дані від уряду

Забруднення Десни і Сейму: нові дані
Забруднення Десни і Сейму: нові дані

У Чернігові стали помітними наслідки забруднення річки Десна. Влада розглядає можливість встановлення додаткових аераторних установок для насичення води киснем. Наразі, заходи проти забруднення успішно тримають ситуацію під контролем. Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Існує загроза забруднення річок Сейм та Десна. Забруднення уже досягло Количівки на 180-му кілометрі річки від Чернігова. Спеціалісти вживають заходів для зупинки його поширення.

Наразі, ризики щодо якості питної води відсутні. У Міндовкіллі підтверджують ефективність проведених заходів проти забруднення. Планується встановлення додаткових аераторних установок для насичення води киснем у нижній течії річки. Проте, зупинити мор риби поки що неможливо в районі найбільшого забруднення, зазначено у повідомленні.

«Забруднення річкою Сейм вплинуло на Десну, створивши суцільну масу темної води. Після потрапляння на Десну 27 серпня, забруднення почало розбавлятися. Швидкість поширення залежала від характеру русла і становила 10-35 км на добу», - повідомили у пресслужбі.

Також в районі Чернігова та селах Макошино, Ушня, Боромики, Вознесенське та Салтикова Дівиця зареєстровані випадки масової загибелі риби. Загалом, орієнтовна кількість загиблої риби становить 17,5 тонн.

Фахівці Держекоінспекції спільно з рибоохоронним патрулем та місцевими громадами проводять роботи по ліквідації загиблої риби на річці Десна.

Руслан Стрілець, колишній міністр захисту довкілля та природних ресурсів, підкреслив, що забруднення річки Сейм є надзвичайною ситуацією. Він наголосив на недопустимості досягнення забрудненими водами водозабору столиці.

Забруднення річки Сейм сталося на території Росії, хоча ще невідомо, чи є це наслідком навмисного забруднення чи випадкової аварії.

У Чернігівській області уже проводяться роботи з ліквідації органічного забруднення, яке потрапило з річки Сейм. Про це повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Читайте також