Забруднення річки Сейм: глава Міндовкілля оцінив ситуацію

Забруднення річки Сейм
Забруднення річки Сейм

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець наголосив, що забруднення річки Сейм є серйозною проблемою, і необхідно запобігти тому, щоб забруднені води не потрапили до водозабору Києва. Про це він розповів в коментарі для Укрінформу.

«Забруднені води рухаються зі швидкістю 20-25 км на день. Ми робимо все можливе, щоб запобігти їх потраплянню до водопровідної системи Києва. Це наш головний пріоритет. Тому 5-6 вересня ми побачимо, чи ефективні заходи, які ми зараз вживаємо», - зазначив міністр.

Стрілець підкреслив, що забруднення річки Сейм є катастрофічною подією, тому щодня збираються зразки води для подальших досліджень. Також активно вивчаються найкращі методи боротьби з забрудненням.

«За останні дні були взяті понад 50 проб, вже 28 за останні два дні. Зразки забрудненої води постійно аналізуються в лабораторіях з метою знаходження оптимальних рішень. Учора були взяті проби для того, щоб фахівці водоканалу перевірили, чи зможуть очисні споруди впоратися зі забрудненням, якщо воно досягне їх. Ми робимо все можливе, щоб запобігти цьому», - зазначив він.

Глава Міністерства захисту довкілля нагадав, що 29 серпня відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому було прийнято ряд рішень для вирішення проблеми. Зокрема, обговорювалися заходи з аерації (збагачення повітрям), абсорбції, перекачування додаткових обсягів води, а також збір мертвої риби та запобігання подальшого мору її.

Усі ці заходи вже проводяться, підкреслив міністр. Наприклад, зранку 30 серпня почали вводити абсорбент у воду та здійснювати штучну аерацію.

«Як ефективними будуть ці заходи, ми зможемо зрозуміти в понеділок. Час потрібний, щоб бактерії почали працювати», - додав він.

Стрілець наголосив, що речовина, яка спричинила забруднення, є виключно органічного походження. Проблема вирішується Державною службою з надзвичайних ситуацій, Державною екологічною інспекцією, Державною службою з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів, Державним рибоохоронним патрулем та місцевими органами влади.

Нагадаємо, забруднення річки Сейм сталося на території Росії, але наразі невідомо, чи є це навмисне забруднення чи наслідок аварії.

Також спеціалісти вже проводять заходи для локалізації забруднення органічними речовинами, яке надійшло з річки Сейм, на річці Десна в Чернігівській області. Про це повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Нагадаємо, з 14 серпня на берегах річки Сейм у Сумській та Чернігівській областях фіксуються масові загибелі риби та забруднення води. Людям заборонено купатися у річці, а спеціалісти припускають, що брудна вода прибула з Курщини.

Читайте також