ЗАЕС уперше з 2022 року перевела всі реактори в «холодний зупин»

Запорізька атомна електростанція зупинила всі свої шість реакторів. Ця новина була оголошена Рафаелем Гроссі, главою МАГАТЕ. Він зазначив, що таке рішення було прийняте з метою забезпечення додаткової безпеки та запобігання можливим аваріям. Однак, він також підкреслив, що ситуація на станції залишається нестабільною.

Раніше Державна інспекція ядерного регулювання України видала розпорядження про обмеження роботи всіх шести енергоблоків ЗАЕС до режиму холодного зупину. Але російські керівники відмовлялися його виконувати.

Про загрозу безпеці ЗАЕС повідомили в пресслужбі МАГАТЕ. Експерти, які перебували на станції, чули вибухи артилерії поруч з нею. Це спричинило певне хвилювання, особливо у тих, хто був неподалік.

Також було наголошено, що російський диктатор Путін планував перезапустити Запорізьку АЕС, яка під час окупації перебуває під його контролем.

Нагадаємо, МАГАТЕ раніше повідомляло про атаку безпілотника на навчальний центр ЗАЕС, розташований на її території. Атаки призвели до пошкоджень на майданчику, зокрема в одному з корпусів реактора.

Заголовки:

Експерт розповів про проблеми окупантів на Запорізькій АЕС

Вибухи на ЗАЕС: Росія використовує звіт МАГАТЕ для дискредитації України на Заході