Загострення на Балканах: президент Сербії закликав розбирати барикади

Президент Сербії Александар Вучич закликав сербів на півночі Косова припинити блокаду й розбирати барикади.

Белград отримав від Європейського Союзу та Сполучених Штатів "надійні гарантії", повідомляє глава урядового представництва Сербії у Косово Петар Петкович, інформує РТС.

Йдеться про звільнення серба-поліцейського Деяна Пантіча з-під варти, запевнення у відсутності списків косовських сербів, яких Приштина має намір арештувати. А також гарантії від миротворчих сил НАТО KFOR, що сили безпеки Косова не зможуть заходити в північні муніципалітети без їхньої попередньої згоди.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Вучич провів "серйозну та важку" зустріч із представниками сербів з півночі Косова.

"Він закликав наших сербів прибрати барикади. Вони сказали, що довіряють тільки йому, а не прем'єр-міністру Косова Альбіну Курті. Вучич сказав їм повернутись на північ Косова й представити ці гарантії людям", сказав Петкович.

10 грудня на півночі Косова розпочалася нова ескалація за участю сербів. Вони встановили на дорогах регіону барикади після того, як косовська поліція затримала експравоохоронця сербського походження.

11 грудня Курті закликав місію НАТО в Косові прибрати всі барикади, оскільки вони порушують право на вільне пересування.

Вучич заявив, що Косово має намір спробувати "вирішити сербську проблему", й звинуватив "частину міжнародної спільноти" в бездіяльності, водночас закликав косовських сербів та албанців до спокою.