Головна

Загострення на Харківщині: що відбувається зараз на одному з найгарячіших напрямків

Вогнеборці гасять пожежу на Харківщині

На Харківському напрямку наразі відбуваються важкі бої. Наші оборонці перемістилися на більш вигідні позиції для збереження життя і уникнення втрат. Ворог перебуває під постійним вогневим контролем Сил оборони та не може закріпитися.

Сьогодні президент Володимир Зеленський провів щоденний селектор, на якому обговорювалась ситуація на Харківщині та забезпечення Сил оборони України. Він отримав інформацію про ситуацію від командувача Головного командування Збройних Сил.

"На місці працюють командувачі ДПСУ, НГУ та безпосередньо Головком Олександр Сирський, який ухвалює всі рішення на основі вичерпної інформації. Розгортаються додаткові сили. Олександр Сирський регулярно доповідає Президентові про ситуацію", - повідомили в пресслужбі президента.

Зеленський також дав доручення перенести всі міжнародні заходи, заплановані на найближчі дні, та опрацювати нові дати проведення.

Бої у Вовчанську

Російські піхотні групи входять до Вовчанська Харківської області. Вони намагаються закріпитися в північній частині міста, але українська армія ефективно протидіє їм за допомогою FPV-дронів та артилерії.

"Ворог намагається закріпитися на північній частині Вовчанська невеликими піхотними групами. Наше завдання - знищувати ворога, не давати йому закріпитися", - заявив речник Міноборони Дмитро Лазуткін.

Окупація населених пунктів Харківщини

Російським військам вдалося окупувати шість населених пунктів на півночі Харківської області. Ворог намагається оточити Вовчанськ, наближаючись до міста через інші села. Це може перерізати українські зв'язки з Вовчанськом.

За словами українського військового експерта, Вовчанськ є основним напрямком російського наступу на півночі Харківської області.

Втрати російських підрозділів

Російським підрозділам завдаються великі втрати на Харківському напрямку. Деякі підрозділи втратили боєздатність, а загиблі та поранені складають до 70% особового складу. Сутички між російськими лінійними підрозділами та "Шторм-Z" також ускладнюють ситуацію.

Евакуація з Харкова

Наразі не планується евакуація населення з Харкова. За словами мера міста, туди перевозять осіб з районів, де тривають бойові дії. В Харкові надають усю можливу допомогу, але є проблеми з електропостачанням.

Головна причина прориву окупантів

Головною причиною прориву російських військ є відсутність фортифікацій на цій ділянці фронту. Відсутність бетонних укріплень і мін призвело до можливості входу ворожих військ до "сірої зони"

Розвідка України була проінформована про плани російських окупантів щодо наступу на Харківщині. З великими втратами противника, здача в полон або перехід на бік України є розумною альтернативою для російських військовослужбовців, які там перебувають.

Читайте також:

  • Наступ на Вовчанськ: триває евакуація (фоторепортаж) 
  • Битва за Вовчанськ. Нові виклики та можливі наміри противника 
  • Чому наступ на Харків може виявитися великою помилкою для Росії 

Читайте також: