Загроза блекауту: міністр енергетики звернувся до українців

Росія продовжує атаки на енергетичну інфраструктуру України

Міністр енергетики Герман Галущенко попереджає, що українці повинні бути готові до будь-яких сценаріїв навесні та влітку через поновлення ударів Росії по енергетичній системі країни. Згідно з його словами, блекаути в Україні можуть бути результатом масованих атак, які відбуваються щодня і щоночі. Міністр закликає населення готуватися до можливого відключення електроенергії, але запевняє, що уряд зробить все можливе, щоб такий сценарій не став реальністю.

Взимку Україна вдалося уникнути блекауту завдяки вжитим заходам. Однак зараз російські атаки знову активізувалися, тому варто бути готовими до будь-яких розвитків подій. Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук також наголосила на можливості відключення електроенергії у разі нових атак Росії на інфраструктуру країни.

«Мене тоді питали, чи купувати генератори, чи треба павербанки. І я завжди казав, коли міністр каже: «Всі купуємо генератори», то це трошки лякає. Але насправді я хочу повторитися: «Так, купуйте, готуйтеся, але ми зробимо все від нас залежне, щоб вони вам не знадобилися»», – запевнив Галущенко.

Ексголова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков застерігає, що щоб згладити ранкові піки споживання електроенергії, українцям варто вмикати електроприлади вночі. Нагадаємо, що російські окупанти знищили Трипільську тепло-електростанцію та атакували об'єкти критичної енергетичної інфраструктури в чотирьох областях країни: Харківській, Запорізькій, Львівській та Київській.

Читайте також:

  • Без ТЕЦ та ТЕС. Чи витягнуть атомні станції українську енергетику?
  • Удари по українській енергетиці потрібні Росії для майбутнього наступу – WSJ