Закликав саботувати мобілізацію: на Закарпатті затримано священника УПЦ МП

Настоятеля храму Хустської єпархії УПЦ МП, який сприяв насадженню релігійної та міжнаціональної ненависті в українському прикордонному регіоні та виправдовував агресію РФ проти України, затримали правоохоронні органи. Про це повідомив прес-центр СБУ.

За попередніми даними слідства, священник назвав агресію РФ "громадянською війною" та закликав віруючих уникати мобілізації. Крім того, він підбурював свою парафію проти представників нацменшин і прихожан інших релігійних конфесій.

Священик розповсюджував провокативну риторику під час спілкування з місцевими жителями, а також на своїй сторінці у Facebook.

Таким чином фігурант намагався розхитати суспільно-політичну обстановку в регіоні на користь країни-агресора

На підставі зібраних доказів настоятелю храму УПЦ МП повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками
  • Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників

Триває розслідування. Священнику загрожує до п'яти років ув'язнення.

Служба безпеки задокументувала підривну діяльність протоієрея Черкаської єпархії УПЦ Московського патріархату, який виправдовував збройну агресію РФ.

Також експослушник Києво-Печерської лаври, який виправдовував тимчасову окупацію Донецька та Луганська, отримав підозру.