Закон про мобілізацію ухвалено: українцям розповіли про основні нововведення

Верховна Рада прийняла закон про мобілізацію

Верховна Рада у четвер, 11 квітня, остаточно ухвалила резонансний законопроект про мобілізацію. Закон буде підписаний речником Русланом Стефанчуком та президентом України Володимиром Зеленським. Закон набуде чинності за місяць після його офіційного оприлюднення.

Зміни, які набудуть чинності за новим законом

Відмова від ідеї про демобілізацію

Одна з основних змін, яку внесено до закону, - це виключення пункту про демобілізацію військовослужбовців. Таким чином, військові, які проходили службу протягом 36 місяців у період воєнного стану, не отримають право на демобілізацію.

Уточнення військово-облікових даних

Всі громадяни України, які перебувають на військовому обліку, повинні уточнити свої дані (адресу проживання, номери засобів зв'язку, адреси електронної пошти та інші особисті дані) протягом 60 днів з моменту набуття чинності закону. Це стосується не тільки громадян, які перебувають в Україні, але й тих, хто виїхав за кордон.

Обмеження для чоловіків за кордоном

Чоловіки віком від 18 до 60 років, які проживають за кордоном, будуть позбавлені можливості отримувати консульські послуги, якщо не оновлять свої військово-облікові дані протягом 60 днів після набуття чинності закону.

Перекомісія для людей з інвалідністю та обмежено придатних

Проведено перевірку рішень про встановлення інвалідності людей віком від 25 до 50 років, а також для низки людей з інвалідністю. Також не передбачено категорії "обмежено придатних" для служби осіб навіть у воєнний час.

Додаткові заходи мотивації для військових

Закон визначає ряд додаткових заходів, які мають мотивувати українців на військову службу, зокрема можливість самостійно обрати підрозділ для військовозобов'язаних, додаткову відпустку та винагороду за знищення або захоплення озброєння або техніки противника, право на одноразову компенсацію на житло та багато іншого.

Демобілізація з інвалідності

В законі залишається норма про можливість демобілізації для людей з інвалідністю.

Дані зміни в законі про мобілізацію в Україні мають поліпшити та уточнити процес призову громадян на військову службу та мотивувати їх до виконання цивільно-оборонних завдань у випадку загрози національній безпеці та обороні.