Заморожені активи росіян будуть конфісковані для відновлення України

Президент Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що необхідно конфіскувати підсанкційні активи росіян, щоб використати їх для відновлення збитків, завданих росією у її кривавій бійні на території України.

У той же час, пославшись на професійний досвід роботи юристом, Шарль Мішель обмовився, що юридичний рівень вирішення цього питання не такий простий.

«У ЄС існує 27 правових систем, і в багатьох державах-членах ЄС для цього потрібно буде ухвалити рішення міжнародним судом. Це важкий та тривалий процес», – зазначив Мішель.

За словами Президента Європейської Ради, вже було доручено юридичній службі Ради підготувати деякі можливі ідеї, щоб знайти правове рішення відповідно до принципів верховенства закону, що полегшило б і уможливило конфіскацію активів людей, які перебувають під санкціями ЄС чи іншими країнами світу.

Європейські політики вважають, що перенаправлення конфіскованих російських коштів є питанням справедливості. Тому їх потрібно не лише заморозити, а й остаточно конфіскувати, щоб зробити ці гроші доступними для української влади, особливо для відновлення України.