Занурити у темряву промислові регіони: Financial Times пояснили зміну стратегії Росії

Росія змінила тактику ураження енергетичної інфраструктури України

Росія використовує високоточні ракети для атак на електростанції в менш захищених районах України. За даними Financial Times, ця нова тактика призводить до серйозних наслідків.

У період з 22 по 29 березня Росія обстріляла сім теплоелектростанцій і дві гідроелектростанції. Багато підприємств були руйновані, а енергетичний виробник ДТЕК втратив 80% своєї електроенергії.

«Наша мета – максимально відновити до жовтня», – сказав виконавчий директор ДТЕК Максим Тимченко.

Україна вдалося уникнути масових відключень електроенергії завдяки теплій погоді, імпорту з ЄС та використанню відновлюваних джерел енергії. Проте Росія продовжує атаки, намагаючись відключити від електропостачання великі промислові райони і міста.

«Ми очікували обстрілів на початку зими, але зараз ми бачимо, що вони використали ракети свіжого виробництва», – сказав речник військової розвідки Андрій Черняк.

Україна має лише кілька систем ППО Patriot, які здатні збити російські балістичні ракети, використовувані при атаках на електростанції. Але Росія також використовує безпілотники для атак на інші частини енергетичної системи, такі як трансформатори.

Росія має достатньо ракет для ще однієї чи двох великих атак у найближчі тижні», – попередив Черняк.

Незважаючи на руйнування, Україна стабілізує ситуацію завдяки імпорту з ЄС, сонячним електростанціям та теплої погоді. Проте, енергетичний виробник ДТЕК закликав розглянути розподілену генерацію як рішення для майбутніх зим.

США закликають підтримати Україну

Російські атаки на енергетичну інфраструктуру України є спробою Володимира Путіна «занурити країну в темряву», заявила речниця Ради національної безпеки США. Вона закликала Палату представників Конгресу ухвалити законопроект, що дозволить надати Україні більше засобів протиповітряної оборони.

Також загострення конфлікту включило гідроелектростанції до списку цілей, що атакуються російськими окупантами.