Запорізька АЕС на межі чергового блекаута – «Енергоатом»

На Запорізькій АЕС відключилася лінія, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми

Пресслужба "Енергоатома" повідомляє, що на Запорізькій АЕС відключилася лінія, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми. Це сталося внаслідок російських обстрілів о 10:06 04 квітня 2024 року. Ця лінія ПЛ-330кВ "Запорізька ТЕС-Феросплавна" була важливою для забезпечення енергією самої Запорізької АЕС.

ЗАЕС отримує живлення лише від однієї лінії української енергосистеми

Зараз ЗАЕС з'єднана з українською енергосистемою лише однією лінією - ПЛ-750кВ "Дніпровська", роботу якої відновили деякий час тому. Відключення цієї лінії може призвести до аварійної ситуації на станції, порушуючи умови безпечної експлуатації.

Загроза блекауту на ЗАЕС

Повідомляється, що Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий з моменту російської окупації. Відмова дизель-генераторів і системи безпеки загрожує настанням аварійної ситуації.

Пошкодження Дніпровської ГЕС

Голова "Укргідроенерго" Ігор Сирота повідомив, що по греблі Дніпровської ГЕС було два прямих влучання. Станція ГЕС-2 пошкоджена серйозно, тому відновлення її роботи невизначено. Ракета влучила у тролейбус, що рухався по дамбі, при цьому були постраждалі.