Запуск зелених аукціонів наближає Україну до європейських стандартів в енергетиці – експерт

Зелені аукціони впроваджуються в Україні
Зелені аукціони впроваджуються в Україні

Запуск зелених аукціонів українською енергетичною системою

Станіслав Ігнатьєв, голова Української асоціації відновлювальної енергетики, заявив, що запуск зелених аукціонів в Україні допоможе прискорити будівництво нових енергетичних потужностей та наблизить країну до європейських стандартів розвитку відновлюваної енергетики.

Аукціонна система наближує нас до європейських правил і стандартів ринку розвитку, зокрема "зеленої" розподіленої генерації, - заявив експерт.

Наразі держава готує пілотний аукціон, на якому планує залучити інвестиції в близько 100 МВт. Очікується, що на цьому аукціоні будуть враховані всі переваги та недоліки, і в подальшому Україна буде проводити аукціони для встановлення більших квот на нові відновлювані енергетичні потужності.

Однак, Ігнатьєв підкреслює необхідність проробити джерела фінансування та забезпечити гарантії для інвесторів, що хочуть розпочати нові проєкти у сфері відновлюваної енергетики. Такі заходи мають уникнути повторення ситуації зі збором боргів перед існуючими інвесторами.

Необхідно з'ясувати, хто буде нести ці зобов'язання і до яких мір державні органи або державні підприємства, такі як Укренерго чи Гарантований покупець, зможуть вирішити це загальне питання про стимулюючі тарифи від аукціонів, - додав експерт.

Варто зазначити, що зелені аукціони будуть замінювати "зелений" тариф, який припинить свою дію для підприємств з відновлюваної енергетики у 2030 році.

Згідно з оцінками Європейського банку реконструкції та розвитку, запланований старт зелених аукціонів в Україні може виявитися неефективним через наявність великих боргів ДП "Гарантований покупець" за вироблену у країні електроенергію з відновлюваних джерел.

Державне підприємство "Гарантований покупець" знаходиться у боргу перед інвесторами зелених енергетичних станцій на суму близько 16 млрд гривень, а "Укренерго" заборгувало ще 29 млрд гривень через недостатній тариф на передачу електроенергії, що перешкоджає повному розрахунку за послуги зі збільшення частки енергії з відновлюваних джерел.

Читайте також