Збирачі чорниці у Фінляндії заробляють чималі гроші: які умови

Збирачі чорниці в Фінляндії
Збирачі чорниці в Фінляндії

У Фінляндії зростають ціни на чорницю через нестачу збирачів, але збирання цих ягід є дуже вигідним. Про це повідомляє Ilta-Sanomat.

За словами Ріку Хілтунена з селища Клаукалла, він може зібрати відро чорниці за 10 хвилин, а на день збирає до 20 ящиків по 5 кг. Ціни на 5-кілограмову скриньку чорниці в середньому становлять 50 євро, але в столичному регіоні вже досягли 60 євро за 5 кг. Якщо продавати ягоди по-окремому, то можна отримати 10-12 євро за кг.

Такими заробітками на збиранні ягід Ріку Хілтунен планує жити мінімум до Різдва. Він зазначив, що працює багато годин на день і потім також росповсюджує ягоди серед покупців. Попит на чорницю в у Фінляндії високий, але збирачів дуже мало, що пояснюється дефіцитом робочої сили. Найняті спеціалізовані компанії, які наймають збирачів ягід, пропонують оплату до 25 євро на годину.

Цього літа міграційна служба Фінляндії видала лише 900 дозволів на в'їзд у країну збирачам з Таїланду. Раніше на збирання ягід у Фінляндію можна було приїздити по шенгенським візам, але правила посилили через скандал з фірмами, яких звинуватили у торгівлі людьми.

Нагадаємо, ексдиректора компанії, що запрошувала збирачів ягід з Таїланду, звинуватили у торгівлі людьми. Звинувачення висунуті за 77 пунктами з обтяжливими обставинами.

Читайте також