Зеленський назвав умову, необхідну для ротації українських військових

Зеленський: ротація бригади потребує підготовки резерву

Президент України Володимир Зеленський заявив, що для ротації бригади потрібно мати підготовлений резерв з такою самою чисельністю та якістю. Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу "Ми – Україна".

Зеленський підкреслив, що ротації відбуваються в різних напрямках, але не всі бригади можна так легко замінити.

"Скажу вам чесно, ми бачимо, в яких бригад ніколи не було прориву, а в яких були [прориви]. Всі втомлюються, їх потрібно відпустити. Але на заміну потрібна така ж кількість хлопців із таким же досвідом. І якщо у вас резерви не такі потужні, ви не зможете хлопців відпустити. В іншому випадку – завтра у вас не буде якогось міста, воно буде під окупацією росіян", – пояснив президент.

Зеленський зазначив, що в українській армії є "потужний кулак" – сильні та професійні бригади, які потребують тривалих ротацій. Але для цього потрібний потужний резерв.

Також президент нагадав, що до кінця весни понад 7 тисяч українських військових будуть звільнені у запас.

Демобілізація бійців строкової служби

В Україні розпочалася демобілізація бійців строкової служби, які вже відслужили свій строк, але не були звільнені в запас під час російського вторгнення. Про це стало відомо 1 квітня.

Президент Зеленський підписав закон про демобілізацію військових строкової служби в кінці лютого. Згідно з цим законом, військовослужбовці, строк яких закінчився під час дії воєнного стану та військової служби яких продовжено понад встановлені терміни, звільняються з військової служби в запас.