Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію засуджених

Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію засуджених

Закон дозволяє ув'язненим служити в ЗСУ

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який відкриває можливість деяким ув'язненим служити в Збройних Силах України (ЗСУ). Це стало відомо з законопроєкту №11079-1.

Тепер засудженим буде надана можливість вийти на волю з умовно-достроковим звільненням, щоб служити в армії на контрактній основі.

Проте, використовувати це право зможуть лише ті, кому були присуджені обмеження або позбавлення волі за менш важкими злочинами.

Ув'язнені за вбивство, зґвалтування, сексуальне насильство та злочини проти національної безпеки не зможуть скористатися такою можливістю. Також корупціонерам замінити покарання на військову службу не дозволено.

За даними Міністерства юстиції, в Україні знаходиться 27 тисяч осіб, які відбувають покарання у вигляді обмеження та позбавлення волі. З них, приблизно 20 тисяч засуджених зможуть скористатися правом умовно-дострокового звільнення. Про це повідомив народний депутат Олександр Бакумов.

Законопроєкт про добровільну мобілізацію ув'язнених було ухвалено у другому читанні Верховною Радою. Засуджені не зможуть вступити до ЗСУ, якщо вони скоїли умисні вбивства, злочини проти національної безпеки, ґвалту або є педофілами, а також якщо вони займали особливо відповідальні посади.

Читайте також:

  • Із тюрми – на фронт. Шанс для патріотів чи порятунок для злодіїв?
  • Із в'язниці на фронт: Україна готова випустити 20 тис. засуджених. Розбір нового закону
  • Мін'юст: Готові воювати 5 тис. засуджених. Вони точно не служитимуть у тилових частинах

Читайте також: