Зеленський провів розмову із прем'єр-міністеркою Італії перед самітом ЄС

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що він провів телефонну розмову з прем'єр-міністеркою Італії Джорджею Мелоні, щоб узгодити свої позиції перед самітом ЄС. Зеленський повідомив про це у своєму Telegram каналі.

Згідно зі словами Зеленського, на розмові було обговорено прогрес, який Україна зробила у виконанні рекомендацій ЄС, необхідних для початку переговорів про вступ країни. Він також зазначив, що президент та прем'єр-міністрка обговорили проблему імплементації Формули миру та підготовки до Глобального саміту миру.

Зеленський висловив сподівання, що лідери ЄС оцінять зусилля України та погодяться на початок переговорів про членство в ЄС. Він також зауважив, що Україна вже продемонструвала свою здатність досягати великих результатів незважаючи на труднощі, з якими країна стикається.

Україна сподівається на позитивне рішення щодо початку переговорів про членство в ЄС на засіданні Євроради 14-15 грудня.

У контексті цих подій, прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо звернувся до угорського колеги, Віктора Орбана, і сказав, що Європейський союз не є "угорським базаром". Відповідаючи на це заяву, Орбан заявив, що він не підтримує початок переговорів про вступ України до ЄС, доки країна не буде готова до цього кроку.

Раніше Орбан погрожував заблокувати фінансову підтримку Європейського Союзу для України і майбутнє вступ країни до ЄС, якщо стратегія підтримки Києва не буде переглянута лідерами ЄС.