Зеленський увів санкції проти ста фізичних та майже 40 юридичних осіб із РФ

Президент Володимир Зеленський оголосив про введення нових санкцій в Україні шляхом введення рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 листопада 2023 року. Це рішення носить назву "Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Президент публікує текст рішення на своєму офіційному веб-сайті.

Нові санкції стосуються 100 фізичних осіб з Росії, які стали об'єктом економічного обмеження. Крім того, на санкційний список потрапили 37 юридичних осіб, які, імовірно, мали причетність до депортації українських дітей з окупованих територій.

Серед організацій, які підпадають під санкції, є некомерційна організація "Квартал Луї", яку заснувала Марія Львова-Бєлова, нинішня уповноважена з прав дитини в Російській Федерації. Відомо, що Міжнародним кримінальним судом було видано ордер на арешт Марії Львової-Бєлової у рамках справи про незаконну депортацію та переміщення українських дітей в березні 2023 року.

Дія санкцій триватиме протягом 5 років, а контроль за їх виконанням покладено на секретаря РНБО Олексія Данілова. Вказівка набула чинності з 18 листопада.

Важливо зазначити, що це не перші санкції, які Володимир Зеленський вводить в дію. Раніше на санкційний список потрапили вже такі державні посадовці, як Олег Царьов, Микола Азаров, Дмитро Табачник та Дмитро Святаш.