Землі уже замало: Китай та Росія домовились попрацювати на іншій планеті

Москва і Пекін планують спільно побудувати Місячну станцію і потім займатися освоєнням Місяця, а також допомагати іншим країнам здійснювати висадки людей на супутнику Землі. Про це повідомляють російські ЗМІ, посилаючись на джерела.

Урядова комісія затвердила ратифікацію угоди про співпрацю між Росією та Китаєм у створенні Міжнародної наукової місячної станції. Вона передбачає не тільки будівництво станції, але й спільне дослідження Місяця. Уряд країни-агресора підтвердив, що комісія підтримала законопроєкт про ратифікацію. Основні учасники проекту - "Роскосмос" і китайське національне космічне агентство - мають намір залучити до нього іноземних партнерів.

Реалізацію проекту передбачено у три етапи. На першому етапі російські та китайські місячні місії мають досліджувати Місяць, визначити місце розташування станції і перевірити технології для безпечного посадження на поверхню супутника Землі. Російською стороною на цьому етапі планується використовувати посадковий апарат "Луна-Глоб".

На другому етапі планується створення центру управління станцією, доставка великих вантажів на Місяць, створення орбітальних модулів для забезпечення електропостачання, комунікації та транспортних послуг.

Третій етап передбачає освоєння Місяця, розширення функціоналу модулів станції та підтримку міжнародних партнерів у висадженні людини на Місяць.

Угодою передбачено звільнення від мита та податків товарів, які транспортуватимуться у рамках проекту. Промислова діяльність, пов'язана зі створенням станції, також отримає підтримку. Фінансування робіт зі створення космічних комплексів "Луна-Глоб" та "Луна-Ресурс-1" буде здійснюватися в рамках космічної програми Росії.

США планують провести дев'ять запусків до Місяця у найближчі роки. Зокрема, п'ять пілотованих місій у рамках програми Artemis з метою створення постійної бази і поселення на Місяці і початку будівництва бази на орбіті навколо Місяця Lunar Gateway, яка необхідна для майбутнього освоєння Марса. Інші країни, такі як Японія, Китай, Ізраїль і Індія, лише запланували автоматичні місії. У рамках етапу "Форпост" своєї Місячної програми Росія планує висадити космонавтів на Місяць у 2025-2035 роках.

На початку листопада 2023 року відкрили перший космодром на континентальній частині Європи - Andoya в Норвегії. Космодром, який є частиною компанії Andoya Space, стане пусковим майданчиком для європейської компанії Isar Aerospace.

Після завершення будівництва Andoya Spaceport отримає кілька пускових майданчиків для запуску малих та середніх супутників у космос. Перший майданчик та основна інфраструктура, у тому числі Центр управління польотами, будуть належати компанії Isar Aerospace відповідно до її технічних вимог.