Жертвам сексуального насильства з боку російських окупантів виплатять компенсацію

Фонд Global Survivors Fund проводить збір інформації про жертв сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом (СНПК) в Україні. Цей Фонд планує виплатити компенсацію у розмірі 3000 євро жертвам.

Про це повідомив Дмитро Лубинець - уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

З його слів, компенсацію отримають 500 постраждалих. Фонд гарантує конфіденційність особистих даних.

Лубинець зазначив, що виплата компенсацій здійснюється у рамках пілотного проекту Global Survivors Fund, що стосується відшкодування загублених благодійним фондом сексуальним воєнних злочинів в Україні. Перед виплатою Фонд збирає дані від потерпілих, перевіряє їх свідчення та переконується, що вони відповідають критеріям СНПК.

Читайте також: "Навіщо росіяни катують цивільних в Україні?"

Лубинець наголосив, що Росія використовує СНПК як психологічну зброю, інструмент інтимідації мирного населення, униження та придушення українського народу, а також для тортур військовополонених.

Він також зазначив, що СНПК може бути визнано не лише як військовий злочин, злочин проти людяності або груба порушення прав людини, але і як частина актів геноциду.

За даними Генеральної прокуратури, в Україні зареєстровано близько 112 тисяч військових злочинів армії РФ.

Військові злочини російських військових в Україні включають викрадення, тортури, убивства цивільного населення та сексуальне насильство. Ці злочини зафіксовано в кількох областях України.