Живу без турбот, жалю і токсичних людей - 116-річна жінка про свій секрет довголіття

116-річна Марія Браньяс здивувала науковців своїм тривалим життям і відмінним здоров'ям на свій вік. Дослідники намагаються розгадати секрет тривалого життя найстарішої людини у світі.

Марія народилася у Сан-Франциско в 1907 році, але повернулася до Іспанії, коли їй було вісім років, і проживає в Каталонії. Вона відома у соцмережах як "суперкаталонська бабуся" і мешкає в будинку престарілих Residencia Santa María del Tura з 1999 року.

Марія погодилася пройти наукове тестування, що допоможе дослідникам краще зрозуміти хвороби, пов'язані зі старістю, такі як нейродегенеративні або серцево-судинні захворювання. Вона має невеликі проблеми зі слухом та рухливістю, проте її пам'ять залишається видатною.

Марія пережила багато складних подій у своєму житті, включаючи землетрус, пожежу, обидві світові війни, громадянську війну в Іспанії та пандемію іспанського грипу. Навіть недавно вона перехворіла на COVID-19, але змогла подолати цю хворобу.

Часто її запитують про секрет тривалого життя. Марія пояснює його порядком, спокоєм, добрими стосунками з родиною та друзями, контактом з природою, емоційною стабільністю, відсутністю турбот та жалю, позитивним поглядом на життя та обмеженням спілкування з токсичними людьми.

Ще один приклад тривалого життя - це американський невролог Говард Такер, якому 101 рік. Він продовжує працювати повний робочий день і успішно лікує своїх пацієнтів.

Говард дотримується здорового способу життя, вживає сезонні овочі та фрукти, рідко п'є каву і віддає перевагу різним чаям. Він починає свій день з першого прийому їжі.