ЗМІ повідомили, хто може стати наступним генсеком НАТО

Кандидатура Марка Рютте на посаду глави НАТО просувається

За даними Bloomberg, країни, які підтримують кандидатуру прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду глави НАТО, прагнуть, щоб рішення про його призначення було прийняте до літа цього року.

Більшість членів НАТО розраховують на те, що процес узгодження буде завершений до саміту лідерів Альянсу, який відбудеться в липні.

За даними видання, рішення має бути одностайним серед 31 країни-члена НАТО, і Рютте вже є фаворитом на посаду Генерального секретаря.

Проте, деякі країни Східної Європи поки що не висловили підтримку Рютте.

«Роль генерального секретаря НАТО буде особливо важливою, оскільки війна Росії з Україною може затягнутися на роки. Керівнику НАТО необхідно буде знайти баланс між уникненням будь-яких прямих наслідків або більш широкої ескалації між Альянсом і Росією, а також заохоченням союзників продовжувати військову і фінансову підтримку України, оскільки громадськість починає втомлюватися від цих витрат», - пишуть у Bloomberg.

Марк Рютте покине посаду прем'єр-міністра Нідерландів після формування нового коаліційного уряду, якого очолить Герт Вілдерс.

Крім того, НАТО проводить навчання, де відпрацьовуються можливі дії американських військ у разі конфлікту з Росією.