Зміни на ринку нерухомості: що буде з цінами на нові квартири

Ціна нових квартир: відколишні зміни на ринку
Ціна нових квартир: відколишні зміни на ринку

Очікується подорожчання нерухомості в Україні

За прогнозами, ціни на нову нерухомість на первинному ринку зростуть на 20-25% у гривні. Частина цього зростання буде пов'язана з подорожчанням матеріалів та робіт.

Учасники ринку називають декілька причин, що призводять до такого зростання. Перша причина - очікуваний рівень інфляції у 2025 році в 10%. Друга причина - закладений до проєкту держбюджету курс долара в 45 гривень.

Можемо говорити, що з об'єктивних причин вартість новобудов у наступному році може зрости щонайменше на 10-15% у гривні. Проте ці цифри не враховують подорожчання будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт. Отже, цілком можливо, що у 2025 році реальна вартість квадратного метра, порівняно з 2024 роком, може зрости в середньому на 20-25%

Під час будівництва девелопери переглядають вартість квадратних метрів до 10-12 разів. Це називається "плановим" підвищенням цін і пов'язано з кількома факторами, такими як зменшення ризиків для покупців та природне збільшення попиту на активно будуються об'єкти.

На кінцеву вартість об'єкта впливають інфляція, курс валют та собівартість будівництва. Якщо макропрогнози на 2025 рік справдяться, то вартість нерухомості, придбаної у 2021 році, в 2025 році може зрости не менше як на 20-25%, а до кінця 2026 року об'єкти будуть коштувати на 50-60% дорожче за стартові ціни.

Читайте також