Зняття відповідальності: Німеччина відповіла, чи готова продовжити допомогу Україні

Німеччина відповідає на питання про допомогу
Німеччина відповідає на питання про допомогу

Міністерство фінансів Німеччини отримало критику після того, як на часописі "Frankfurter Allgemeine Zeitung" з'явилася стаття про відмову міністерства в узгодженні додаткової допомоги Україні. Це викликало обурення серед політиків і в економічній сфері.

За інформацією Financial Times, лідер партії Вільних демократів Крістіан Лінднер став об'єктом критики навіть зі сторони своїх колег у коаліції. Про це повідомляє Bloomberg, цитуючи спікера міністерства фінансів, який заявив, що Німеччина готова підтримувати Україну стільки, скільки це потрібно. Проте скандал все ще триває.

Голова комітету Бундестагу з закордонних справ та представник Соціал-демократичної партії Міхаель Рот вважає інформацію про можливу припинення фінансової допомоги "роковим знаком". Він підкреслює, що в умовах наступу української армії країна особливо потребує підтримки своїх союзників, і будь-які сумніви стосовно фінансування можуть розглядатися як спроба Німеччини уникнути відповідальності.

Політик з Партії зелених Робін Вагенер також виражає занепокоєність, стверджуючи, що дебати про фінансування можуть створити враження, ніби німецький уряд готовий пожертвувати миром і свободою, щоб уникнути додаткового боргу.

Опозиційні політики також критикують цю позицію. Представник Християнсько-демократичного союзу Родеріх Кізеветтер називає її зрадою України, підкреслюючи, що країна, яка претендує на лідерство в Європі, не може дозволити собі таких кроків.

Ринкова вартість німецьких оборонних компаній впала після цієї новини. Акції найбільшого виробника зброї Rheinmetall втратили понад 5%, а виробника радарів Hensoldt для систем ППО Iris-T - 7,6% своєї вартості.

У відповідь на критику уряд Німеччини заявив, що інформація про негайне припинення допомоги Україні є неправдивою, і дискусії щодо фінансування тривають. Представник міністерства Фабіан Лебер підкреслив, що Німеччина залишається на боці України і продовжить підтримку в будь-якій необхідній кількості.

Нагадаємо, видання Bild і Frankfurter Allgemeine Zeitung раніше повідомили, що уряд ФРН планує виконати поточні контракти, але не прийматиме нових запитів від Міністерства оборони України.

Читайте також