Знищили ворожу «Планету»: ГУР про атаку центру космічної гідрометеорології РФ

Російський дата-центр, що обробляв дані із супутників, було знищено

Базу даних науково-дослідного центру космічної гідрометеорології "Планета" в Росії було знищено. Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Це державне підприємство займається обробкою даних із супутників та постачає продукцію понад 50 державним установам, зокрема Міністерству оборони, Генеральному штабу та службам МНС РФ.

Група "BO Team" здійснила кібератаку на цей науково-дослідний центр. Розвідка підкреслює, що "наслідки - руйнівні".

Проникнення в базу даних центру призвело до знищення 280 серверів. Обсяг втраченої інформації становив близько 200 млн Гбайт.

Розвідники зазначили, що втрачена інформація, яка включала метео- та супутникові дані, була активно використовувана російськими військовими та іншими установами. Вартість знищеної інформації становить щонайменше 10 млн доларів.

Робота суперкомп'ютерів, працюючих у центрі, була паралізована і не може бути відновлена повністю.

Крім того, системи кондиціонування, зволоження повітря та екстреного електроживлення в будівлі центру були паралізовані.

У результаті атаки російська станція в Арктиці на острові "Більшовик", яка виконує важливі завдання, була повністю відрізана від мережі.

Загалом, десятки стратегічних компаній Росії, які працюють на "оборонку" та підтримують російські військові сили, залишаються без критично важливої інформації та сервісів.

Раніше, у Росії стався збій у роботі провайдера "Акадо-телеком" через кібератаку невідомих хакерів.

Нагадаємо, США ввели санкції проти російського хакера, який брав участь у атаках на компанію Medibank в Австралії.