ЗСУ можуть зупинити наступ РФ на захід від Авдіївки: аналіз ISW

Збройні сили України готуються до наступу на рубежі неподалік від Авдіївки

За даними Інституту вивчення війни (ISW) звіт, Збройні сили України можуть створити нові оборонні рубежі неподалік від Авдіївки. Це може стати кульмінацією російського наступу на цій ділянці фронту російсько-української війни.

Міністерство оборони Росії повідомило, що підрозділам російського Центрального угруповання військ вдалося захопити Авдіївку. Вони продовжують військові операції для захоплення нових територій в Донецькій області.

Є цитати від російських військових блогерів, які стверджують, що українські війська не мають достатньо підготовлених оборонних позицій на заході від Авдіївки. В таких умовах російським військам буде легше продовжити наступ на західну частину Донецької області.

ISW досі не бачив відеозаписів безладного відходу українських військ, які б підтверджували ці російські заяви. В Інституті очікують, що побачать такі відеозаписи, якщо відхід буде масовим, беручи до уваги звичайну практику російських ЗМІ, які мають доступ до подібних матеріалів.

Однак, за словами одного російського мілблогера, широкомасштабний крах Авдіївського фронту малоймовірний, оскільки українські війська відходять на підготовлені оборонні рубежі.

За звітом ISW, російські війська, які зазнавали значних втрат при захопленні Авдіївки, досягнуть кульмінації наступу, коли вони зіткнуться з українськими підрозділами на підготовлених оборонних позиціях.

Також було повідомлено про розстріл шести полонених захисників на позиції Музей в Авдіївці. Рідні військовослужбовців впізнали їхні тіла з відео у соцмережах.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що війська України виходять з Авдіївки, щоб уникнути оточення та збереження життя та здоров'я військовослужбовців.

За словами речника оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Дмитра Лиховія, українські військові виконали ключове завдання в Авдіївці - знищили резерви окупаційної армії РФ. Операція виходу з міста не стала трагедією для українського війська.

За чотири місяці активної фази Авдіївської оборонної операції РФ втратила понад 47 тисяч окупантів і сотні танків.