ЗСУ намагаються стримати просування окупантів під Бахмутом: аналіз ISW

Українські сили намагаються зупинити просування російських окупантів поблизу Авдіївки та Бахмута. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Просування українських військ

14 лютого тривали бої на лінії Куп'янськ - Сватове - Кремінна. Російські та українські джерела стверджують, що бої відбувалися на північний схід від Куп'янська біля Синьківки, на південний схід від Куп'янська біля Іванівки і Табаївки, на захід від Кремінної біля Тернів, Ямполівки, Торського, на південний захід від Кремінної біля Діброви, а також на південь від Кремінної біля Білогорівки.

Російські війська оголосили про просування неподалік Бахмута під час боїв 14 лютого. Геолокаційні знімки, опубліковані 12 і 13 лютого, показують, що російські війська просунулися біля Іванівського, поруч з трасою Т0504 Костянтинівка-Бахмут (на захід від Бахмута).

За словами російських джерел, війська РФ просунулися до 1,5 кілометра на південь від Богданівки (на північний захід від Бахмута) і 750 метрів у глибину, але експерти ISW не знайшли підтвердження цій інформації.

Українські та російські джерела стверджують, що бої відбувалися на північний захід від Бахмута в районі Богданівки, на захід від Бахмута біля Іванівського, на південний захід від Бахмута біля Кліщіївки, Андріївки, Курдюмівки, і на південь від Бахмута біля Південного та Шумів.

Російські журналісти твердять, що війська РФ нібито атакували позиції України бомбами у Часовому Яру (на захід від Бахмута).

14 лютого позиції РФ просунулися в районі Авдіївки, але офіційних даних про зміну лінії фронту немає. Російські джерела стверджують, що війська РФ просунулися до головної української сухопутної лінії зв'язку у Авдіївці по вулиці Грушевського. Російські журналісти повідомляють, що війська РФ також просунулися на північ від Авдіївки біля Авдіївського кар'єру та на південь від Авдіївського коксохімічного заводу, а також до 1,4 кілометра шириною і 930 метрів у глибину на південь від Авдіївки в районі Опитного. Але аналітики ISW не знайшли доказів цих тверджень.

Прес-офіцер бригади ЗСУ, яка оперує в районі Авдіївки, та прес-офіцер Таврійської групи військ Дмитро Луховий заявили, що українські сили забезпечують постачання до Авдіївки.

Бойові дії тривали на північний захід від Авдіївки поблизу Новобахмутівки, Очеретиного і Степового, на південний захід від Авдіївки біля Сєверного, Невельського, Тоненького, Первомайського і на південь від Авдіївки в районі ресторану "Царська охота" та Опитного, біля Авдіївського коксохімічного заводу на північно-західній околиці Авдіївки, на північно-захід та південь від Авдіївки.

Війська РФ просунулися на захід від міста Донецьк. Геолокаційні знімки, опубліковані 13 лютого, показують, що російські війська просувалися на захід від Мар'їнки. Російські джерела твердять, що війська РФ нібито просунулися в районі Новомихайлівки та Георгіївки, проте аналітики ISW не знайшли підтвердження цим даним.

За словами українських та російських джерел, бої відбувалися на захід від Донецька в районі Красногорівки і на південний захід від Донецька в районі Георгіївки, Побєди і Новомихайлівки.

14 лютого були бої на кордоні Донецько-Запорізької області. Бої відбувалися на південь від Золотої Ниви і біля Пречистівки.

Також 14 лютого відбулися бої на заході Запорізької області. Бої відбувалися поблизу Роботиного, на північний схід від Роботиного в районі Новопокровки і Малої Токмачки, на схід від Роботиного в районі Вербового і на південь від Роботиного в районі Новопрокопівки. Російські журналісти повідомляли про збиття українського вертольота поблизу Роботиного, але аналітики ISW не знайшли підтвердження цій інформації.

Українські та російські джерела повідомляють про бої в Кринках в рамках позиційних бойових дій в східній Херсонській області 14 лютого. Геолокаційні знімки, опубліковані 13 лютого, показують, що російські сили просувалися в Кринки. Українські військові заявили, що затримали цю просунуту позицію, хоча аналітики ISW не знайшли підтвердження цій інформації.