ЗСУ вперше показали пуск ракет Storm Shadow з українських літаків Су-24

Пуск ракети Storm Shadow з українського Су-24
Пуск ракети Storm Shadow з українського Су-24

Повітряні сили ЗСУ продемонстрували процес запуску франко-британських крилатих ракет Storm Shadow/Scalp EG на ворожі об'єкти. Відео було опубліковано Повітряними силами ЗСУ.

Це перші офіційні кадри, на яких показано запуск ракет цього типу.

Особливістю відео є парний запуск ракет, який виконується для прориву ворожої протиповітряної оборони.

Також на відео показано запуск ракет з інтервалом кількох секунд, що може свідчити про атаку на одне вороже ціль.

Storm Shadow/Scalp EG - франко-британська крилата ракета класу "повітря-земля". Вона призначена для ураження важливих стаціонарних цілей, що мають сильну протиповітряну оборону. Цю ракету можна використовувати у будь-який час доби, навіть за негативних погодних умов та при наявності протидії з боку противника.

Розробка ракети почалася в 1995 році компанією MBDA на базі французької ракети Apache, що замовили військові у Франції та Великій Британії. Перші успішні випробування відбулися в грудні 2000 року. Ракета наступного року була прийнята на озброєння британськими повітряними силами. Вона має дальність до 560 км і масу 1300 кг.

Нагадаємо, що Повітряні сили України уже знищили більше 8000 повітряних цілей Росії з початку повномасштабної війни.

Також варто згадати, що Павло Кононов з Кропивницького, бойовий льотчик і учасник Другої світової війни, відзначив свій 101-й день народження.

Раніше мати загиблого пілота Степана Тарабалки, також відомого як "Привид Києва", Наталія Тарабалка приєдналася до Корпусу військових капеланів.

Читайте також