Журналісти Forbes оцінили ситуацію під Очеретиним, назвавши її «відчайдушною» для ЗСУ

Захист українських Збройних сил під Авдіївкою набирає все більше напруження, оскільки Росія перекидає свої військові підрозділи під Очеретине, неподалік від місця конфлікту, повідомляє Forbes.

Становище виснажених українських бригад у цьому районі відчайдушне. Можна з упевненістю сказати, що українці втратять кілька сіл навколо осі Очеретине, - пише видання.

Українські сили мають дуже важкий вибір - вони можуть здійснити відступ, але це призведе до втрати території та прогнозованих масштабних проривів російських сил, що призведе до колапсу, пише Forbes.

Цей відступ може призвести до здачі десятків квадратних миль території і змусити сотні мирних жителів тікати або змиритися з тим, що вони житимуть в умовах жорстокої окупації. Гірше того, відступ, якщо його буде виконано погано, надасть росіянам можливість подвоїти локальні атаки і домогтися другого, третього або четвертого прориву, який, подібно до ланцюгової реакції, може спровокувати більш масштабний український колапс, - говориться в статті.

За даними Forbes, українські бригади утримують оборонні позиції під постійними обстрілами, і нерівність у вогневій потужності може стати вирішальним фактором під час битви.

Російське командування перекидає 15-ту і 74-ту мотострілецькі бригади, а також частини 90-ї танкової дивізії і спецназу. З ними зіштовхуються щонайменше 7 українських бригад і окремий батальйон. Таким чином, росіяни мають чисельну перевагу над українцями.

Проникнувши на 5 миль українську територію, росіяни опинилися далеко від основних ліній постачання і вразливі. Якщо українським військам вдасться заморити їх голодом до того, як російські підкріплення розширять виступ і зміцнять логістику, росіяни можуть програти цей бій, - повідомляє Forbes.

Оптимістичний сценарій передбачає, що українським силам вдасться зупинити прорив російських військ. Однак більш реалістичним є варіант, в якому Збройні сили України відступлять з боєм на захід, вважає Forbes.

Останнє засідання Контактної групи з обороноздатності України відбулося за участю Головнокомандувача Збройних сил Олександра Сирського. Він підкреслив, що ситуація на фронті продовжує загострюватися.

Нагадаємо, що війна Росії проти України триває вже більше 2 років. За останню добу було зафіксовано 94 бойові зіткнення.

За аналітичними даними ISW, російські окупанти продовжують просуватися на північний захід від Авдіївки з метою оточення і захоплення Часів Яр.