Журналісти ідентифікували судна РФ, які вивозили українське зерно через Маріуполь

Зерно з окупованих територій завантажували на російські судна

У Маріуполі було зафіксовано завантаження зерном на три російські судна під контролем державної компанії "Роскапстрой". Журналісти виявили кілька компаній-зернотрейдерів, які здійснювали цей процес. Про це повідомляє Bihus.Info.

В російській пропагандічній відеозйомці з Маріуполя було зафіксовано замітні моменти завантаження зерна на кілька суден, включаючи контейнеровози STK-1003 і STK-1016 і теплохід Mezhdurechensk. Усі ці судна належать російським компаніям. Вони спочатку пересувалися до портів Ростова-на-Дону, Азова, Кавказу і Єйська.

Згідно з трекінговими сервісами, ці судна перебували в окупованому Маріуполі і продовжили свій шлях до російських портів.

Серед компаній, які забезпечували завантаження зерна, є фірма "Санагро", зареєстрована в Ростові-на-Дону. Вона перевезла пшеницю на згадані судна в 2023 році. Також в документах фігурують компанії "Зорка фуд" і "Аста Груп". Перша належить росіянину Володимиру Наумову і білорусці Тетяні Пашкевіч, а друга - росіянину Роберту Асатряну, який зареєстрований в окупованому Донецьку.

У документах також фігурують московська компанія "Зорка фуд", записана на росіянина Володимира Наумова та білоруску Тетяну Пашкевіч, і "Аста Груп", зареєстрована в окупованому Донецьку, належить громадянину Росії Роберту Асатряну.

Зазначається, що створена росіянами державна компанія "Роскапстрой" вже вивезла майже 212 тис. тонн зерна вартістю приблизно 46 млн доларів. Це зерно було вивезено з окупованої частини Запорізької області, а його призначенням були Туреччина, Лівія і Ізраїль, а також країни Європи.

ЄС готується ввести мита на імпорт зерна з Росії та Білорусі

З метою захисту фермерів і деяких країн-членів Європейського Союзу, вводяться мита на імпорт зерна з Росії та Білорусі. Очікується, що ці заходи можуть призвести до зростання цін на зерно на 50% і знищення попиту.

До слова, Європейський Союз готується ввести мита на імпорт зерна з Росії та Білорусі, щоб заспокоїти фермерів і деякі країни-члени. Очікується, що це призведе до зростання цін щонайменше на 50%, що "знищить" попит.