Звільнили голову Рахункової палати, якому НАБУ оголосило підозру

Верховна Рада звільнила Валерія Пацкана з посади голови Рахункової палати.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко. Відставку підтримали 250 нардепів.

За звільнення Пацкана підписались 129 членів фракції "Слуга народу", розповів Гончаренко. Також голоси "За" дали нардепи від колишньої фракції "Опозиційна платформа За життя".

Нардеп від "Слуга народу", член регламентного Комітету Павло Фролов заявив, що торік погіршились усі показники роботи Рахункової палати, незважаючи на збільшення видатків держбюджету майже вдвічі.

"Обсяг перевірених Палатою коштів зменшився на 40%, кількість проведених аудитів, що є головною спеціалізацією Палати, впала ще більше з 50-ти до 20-ти, тобто у два з половиною рази. Стратегія розвитку Палати за чотири роки виконана менш ніж 15%", сказав.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Також Фролов заявив, що Пацкан пролобіював поправки про зняття верхньої межі оплати праці для голови та членів Палати.

"Що дозволило кошти бюджету, передбачені для апарату, спрямовувати на виписування собі премій. Після цього, недоукомплектування кадрів стало системним явищем і за усі ці п'ять років у Палаті не було і немає жодного повноцінного керівника аудиторського департаменту", розповів нардеп.

1 грудня у Верховній Раді забракло голосів для звільнення Пацкана. Тоді "За" проголосували 215 нардепів.

Торік у жовтні йому повідомили про підозру Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

У вересні 2017 року, будучи народним депутатом, він подав до апарату Верховної Ради заяву про компенсацію за житло. Хоча на той час уже нібито мав у власності квартиру в новобудові в Печерському районі Києва. У результаті за понад шість місяців незаконно одержав 117,65 тис. грн, за версією слідства.

Валерій Пацкан був на посаді голови Рахункової палати з березня 2018-го. Народний депутат сьомого і восьмого скликань. Обирався від партії "Удар" і "Блоку Петра Порошенка".