Суд звільнив експосадовця від покарання. Подібне раніше було з нардепами

Вищий антикорупційний суд визнав Валерія Пацкана, колишнього голову Рахункової палати, винним у незаконному одержанні компенсації на житло. Проте через сплив строків давності суд звільнив його від покарання. Про це повідомили в Центрі протидії корупції.

Пацкану було накладено обмеження волі на два роки, штраф у сумі 10 200 грн та заборону обіймати певні посади. Проте згодом його також звільнили від покарання.

За рішенням суду, Пацкан зобов'язаний відшкодувати 127 400 грн отриманої компенсації на проживання та сплатити 7850 грн на проведення експертизи. Суд також залишив в силі заставу у сумі 49 620 грн. Рішення ухвалили судді Сергій Мойсак, Ольга Саландяк та Оксана Олійник.

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Корзун просив суд накласти на Пацкана чотири роки позбавлення волі і заборонити йому обіймати певні посади на три роки після відбуття покарання. Крім того, був вимога штрафу у сумі 17 тис. грн.

При обвинуваченні стався спір щодо строку давності, який становить 10 років. "Ймовірно, суд змінив кваліфікацію і визначив злочин як нетяжкий. Повні мотиви суду будуть відомі після оприлюднення тексту рішення", - повідомляють в Центрі протидії корупції.

Сторонам обвинувачення і захисту надані 30 днів для оскарження вироку до Апеляційної палати ВАКС.

У жовтні минулого року Валерію Пацкану було повідомлено про підозру Національним антикорупційним бюро і Спеціальною антикорупційною прокуратурою.

У вересні 2017 року, коли він ще був народним депутатом, Пацкан подав заяву про компенсацію за житло до апарату Верховної Ради, хоча на той момент володів квартирою в новобудові в Печерському районі Києва. В результаті він незаконно одержав близько 117,65 тис. грн, за версією слідства.

У квітні цього року Пацкана звільнили з посади голови Рахункової палати, яку він обіймав з березня 2018-го.

Валерій Пацкан є народним депутатом сьомого і восьмого скликань, обирався від партій "Удар" і "Блок Петра Порошенка".

У липні Апеляційна палата ВАКС скасувала обвинувальний вирок щодо народної депутатки з групи "Партія "За майбутнє" Ірини Констанкевич через сплив строків давності. Раніше суд призначав нардепці покарання за недостовірне декларування - штраф у сумі 44 200 грн та заборону обіймати певні посади на рік.

Нардепку від "Слуги народу" Анну Колісник також звільнили від кримінальної відповідальності через сплив строку давності.

У квітні суд закрив справу стосовно народного депутата від "Батьківщини" Михайла Волинця, якого підозрювали у недостовірному декларуванні на суму 1,79 млн грн. Також ВАКС звільнив від кримінальної відповідальності народну депутатку від "СН" Маргариту Шол.