Звіт ООН про злочини РФ в Україні свідчить про небачені з часів Другої світової звірства - МЗС

Звіт ООН про злочини РФ в Україні свідчить про небачені з часів Другої світової звірства - МЗС

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні набрала нових доказів серйозних порушень і міжнародних злочинів, зокрема воєнних злочинів та злочинів проти людяності, які були скоєні російською владою на тимчасово окупованих територіях України.

Про це було повідомлено у Міністерстві закордонних справ України.

Висновки комісії ООН стверджують, що було скоєно катування, умисні вбивства, зґвалтування та інші злочини, пов'язані з сексуальним насильством, незаконне утримання під вартою цивільних осіб, насильницькі зникнення, незаконна депортація українських дітей, а також атаки та руйнування об'єктів культурної та історичної спадщини.

"Нові докази підтверджують попередні висновки Комісії, згідно з якими російська влада продовжує систематичне катування як цивільних осіб, так і військовополонених, що становить воєнні злочини проти українців на тимчасово окупованих територіях та в Росії. Важливо, що доповідь також фіксує серйозні наслідки для мирних мешканців Маріуполя під час повномасштабного російського вторгнення, включаючи велику кількість жертв, руйнування цивільних об'єктів, пошкодження медичних установ, а також свідчення жителів Маріуполя, які постраждали", - наголосили в МЗС.

Висновки комісії свідчать про необхідність проведення подальшого розслідування, зокрема з метою кваліфікації серйозних міжнародних злочинів, які скоює Росія проти українського народу. Ця інформація має стати частиною матеріалів для розгляду міжнародними судами і трибуналами, зазначили в МЗС.

"Зафіксовані комісією ООН злочини свідчать про масштабність жорстокості, якої Європа не бачила з часів Другої світової війни. Винні в цих злочинах повинні понести покарання. Відповідальність за скоєне - це те, чого російські окупанти найбільше бояться. Тому завдання всієї світової спільноти полягає в забезпеченні того, щоб ця відповідальність була неуникною", - підкреслили в МЗС.

Читайте також: