Справа Гринкевича: Міноборони перевіряє всі контракти

Міністерство оборони перевіряє всі контракти.

У тому ж числі проводять аудит домовленостей з тими компаніями, які можуть бути афільовані з родиною Гринкевичів. Заступник міністра оборони Дмитро Кліменков сказав про це в ефірі телемарафону, передає Gazeta.ua.

Компанії зірвали поставки Збройним силам України по 23 контрактам. Збитки попередньо становлять понад 1,5 млрд грн.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Завдяки аудиту встановили, що договори на поставку військової форми уклали на початку 2023 року за схемою прямих договорів і одноосібного прийняття рішень. Лише у цьому епізоді дві посадові особи, які працювали з Міноборони, вже знаходяться під слідством.

"Крім того, афільована до родини Гринкевича компанія виграла один лот на постачання харчів військовим у двох областях, це вже на відкритих торгах в системі Prozorro. Нам стало відомо що ДБР арештувало майно та рахунки цього підприємця і це вже зміна істотних умов договору, тому Міноборони звернулось з офіційним запитом до ДБР про підтвердження даної інформації аби мати змогу діяти, розірвати контракти. Очікуємо на відповідь", - додав Кліменков.

29 грудня Державне бюро розслідувань повідомило про затримання львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича.

За словами правоохоронців, той пропонував співробітнику бюро $500 тис. хабаря. Хабар нібито мав посприяти поверненню майна, вилученого у підконтрольних бізнесмену компаній в ході розслідування раніше відкритого провадження.

Кілька місяців тому правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для Збройних сил України. Компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міністерству оборони одягу на суму у понад 1,5 млрд грн.

Слідство встановило, що до виконання оборонних замовлень було залучено підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом та не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міноборони. Це призвело до збитків бюджету, за попередніми оцінками на 1,2 млрд грн і, відповідно, зриву постачання, сказали в ДБР.

30 грудня Печерський районний суд міста Києва обрав Гринкевичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю 429 млн 440 тис. грн застави.

Міністерство оборони розірвало всі договори з компаніями, які пов'язані з Гринкевичем, заявили у відомстві.

Цього тижня колишньому заступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову повідомили про нову підозру щодо розтрати майже 950 млн грн державних коштів. Минулого року він разом зі спільниками закупив ще одну партію неякісних бронежилетів для українських військових, повідомила Служба безпеки України.