Справа Гринкевича: Міноборони перевіряє всі контракти

МО перевіряє всі контракти та аудитує домовленості з компаніями, зв'язаними з Гринкевичами

Міністерство оборони України перевіряє всі укладені контракти та проводить аудит домовленостей з компаніями, які можуть бути пов'язані з родиною Гринкевичів. Про це заявив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков. За його словами, компанії відмовилися виконувати 23 контракти, завдавши збитків понад 1,5 млрд грн Збройним силам України.

  • Аудит виявив, що договори на поставку військової форми були укладені в 2023 році за прямими договорами та рішеннями однієї посадової особи. У зв'язку з цим двоє посадових осіб, які працювали з Міноборони, вже під слідством.
  • Компанія, афільована з родиною Гринкевича, виграла тендер на поставку харчів для військових в двох областях. Зазначене підприємство привернуло увагу служби ДБР, яка арештувала майно та рахунки підприємця. Міністерство оборони звернулося до ДБР з офіційним запитом на підтвердження цієї інформації та розірвання контрактів.

"Нам стало відомо, що ДБР арештувало майно та рахунки цього підприємця і це вже зміна істотних умов договору, тому Міноборони звернулось з офіційним запитом до ДБР про підтвердження даної інформації аби мати змогу діяти, розірвати контракти. Очікуємо на відповідь", - додав Кліменков.

Затримання львівського бізнесмена і нові звинувачення колишнього заступника міністра оборони

29 грудня Державне бюро розслідувань затримало бізнесмена Ігоря Гринкевича. За даними правоохоронців, він пропонував хабар у розмірі 500 тис. доларів одному зі співробітників бюро з метою повернення майна, яке було вилучено у підконтрольних йому компаній.

  • Декілька місяців тому правоохоронними органами було розпочато розслідування щодо закупівель одягу та білизни для Збройних сил України. Компанії, що належать бізнесмену з Львова, виграли 23 тендери на поставку одягу на загальну суму більше 1,5 млрд грн.
  • Слідство встановило, що для виконання військових замовлень залучалися підприємства, які раніше займались будівництвом і не мали необхідних потужностей для виробництва та зберігання речового майна для потреб Міноборони. Це призвело до збитків у розмірі 1,2 млрд грн та зриву постачань.

30 грудня суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для Гринкевича з можливістю внесення застави в розмірі 429,44 млн грн.

Міністерство оборони України розірвало всі контракти з компаніями, пов'язаними з Гринкевичем.

Нові звинувачення колишнього заступника міністра оборони

На цьому тижні колишньому заступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову було пред'явлено нову підозру - в розтраті майже 950 млн грн державних коштів. Служба безпеки України повідомила, що минулого року він разом зі спільниками закупив неякісні бронежилети для українських військових.

Міністерство оборони активно проводить перевірку усіх контрактів і домовленостей з підприємствами, які можуть бути пов'язані з родиною Гринкевичів. Суд встановив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для Ігоря Гринкевича. Також було повідомлено про нові звинувачення колишнього заступника міністра оборони Шаповалова щодо розтрати державних коштів.