Сербія за спиною Росії поставила Україні боєприпасів на 800 млн євро, - FT

Україна отримала великий постав боєприпасів
Україна отримала великий постав боєприпасів

Україна отримує боєприпаси з Сербії, що покращує її обороноздатність, хоча Сербія не підтримує заходні санкції проти Росії. За оцінками Financial Times, експорт боєприпасів з Сербії в Україну становив близько 800 млн. євро з моменту вторгнення Росії у 2022 році. Президент Сербії Олександр Вучич наголосив, що це важливий бізнес для країни, але він не бере бік у війні.

"Ми експортуємо наші боєприпаси. Ми маємо контракти з американцями, іспанцями, чехами та іншими. Що вони з цим роблять, це їхня робота", - сказав він.

Президент наголосив, що це частина економічного відродження Сербії і воно важливе для народу. Він також додав, що масштаби експорту боєприпасів можуть зрости.

"Російські проробляють велику роботу з відродження свого виробництва озброєнь. Вони роблять це швидко, але отримати прибуток непросто... І ми дешевші за Захід, тому свої боєприпаси ми продовжуємо експортувати", - зазначив Вучич.

Сербія не є членом НАТО чи ЄС і має почуття сентиментальної прихильності до Росії. Вона також надіялася на блокування міжнародного визнання Косова Росією. Президент Вучич чинив опір тискам Заходу і намагався зберігати дистанцію з президентом Путіним.

Участь Сербії у постачанні боєприпасів в Україну неофіційна, і офіційні дані це не відображають. Відповідно, не було систематичних доказів сербських поставок, заявив Крістоф Требеш з Кільського інституту світової економіки.

Читайте також