DW: Китай та Бразилія закликали утриматися від ядерних загроз на фоні війни в Україні

Китай та Бразилія закликають до миру в Україні
Китай та Бразилія закликають до миру в Україні

Країни закликають утримуватися від застосування ядерної зброї

Декілька країн, включаючи Китай і Бразилію, в Організації Об'єднаних Націй скликали заяву, в якій закликають утриматися від погроз застосування ядерної зброї в українській кризі.

"Ми закликаємо утримуватися від застосування або погрози застосування зброї масового знищення, особливо ядерної, хімічної та біологічної зброї", - йдеться у заяві. Інші країни, які підписали заяву, включають Індонезію, ПАР і Туреччину.

Держави, що підписали заяву, також попередили про небезпеку ударів по ядерних електростанціях, зазначивши, що цивільні об'єкти не повинні ставати мішенями військових операцій.

У той же день Китай і Бразилія провели зустріч країн "Глобального Півдня", де обговорювалася ситуація в Україні та шляхи запобігання її ескалації. Міністр закордонних справ КНР заявив, що потрібна підтримка міжнародної мирної конференції з участю Росії та України.

Раніше президент України Володимир Зеленський критикував позицію Китаю і Бразилії, назвавши їх мирну пропозицію щодо конфлікту деструктивною. Він також закликав інші нації приєднатися до підготовки другого "саміту миру".

Ці заяви були зроблені в контексті нещодавніх заяв президента Росії про необхідність перегляду доктрини застосування російської ядерної зброї.

Читайте також