Трудовий договір у Польщі та зміни, про які слід знати

За легального працевлаштування за кордоном підписання договору з роботодавцем обов'язкова умова.

Знайти роботу за кордоном ви можете на сайті - layboard.com

Компанія Перша Віза підготувала відео, в якому розповідає про те, які види договорів можна підписати з роботодавцем у Польщі, чим вони відрізняються, та які зміни у договорах під час працевлаштування готуються польським урядом.

Дозвіл на роботу в Польщі для іноземців: типи, умови отримання та інші нюанси 

Існує кілька видів дозволів на роботу (освячення) для іноземців у Польщі. Процедури та критерії їхньої видачі залежать від типу.

Розповідаємо, які є види дозволів на роботу («посвяти») у Польщі, кому вони видаються і з якою метою. Дозвіл типу А видається іноземцю, який виконує роботу за контрактом з компанією, юридичний офіс якої знаходиться на території Польщі. Незалежно від ситуації на ринку праці, іноземний працівник повинен отримувати заробітну плату не нижчу за заробітну плату місцевих працівників на аналогічній посаді.

  • Дозвіл типу А видається терміном максимум до 3-х років! І це основний тип дозволу, який отримує українські працівники в Польщі!!!
  • Дозвіл типу В є іноземцям, які є членами правління компаній (спулок), зареєстрованих у Польщі. Стандартний період дії такого дозволу до 3 років, однак члени правління компаній, у яких працює понад 25 осіб, можуть розраховувати на отримання дозволу терміном до 5 років.
  • Дозвіл типу С видається іноземцю, який працевлаштований у закордонного (не польського) роботодавця, та делегований виконувати роботу на його філії або об'єктах, розташованих у Польщі, на строк понад 30 днів протягом календарного року.
  • Дозвіл типу D видається іноземцю, який працевлаштований у зарубіжного (не польського) роботодавця (що не має своїх філій та об'єктів у Польщі) та прибуває до Польщі з метою надання тимчасових послуг або виконання тимчасових функцій, у тому числі пов'язаних з експортом товару.
  • Дозвіл типу E видається іноземцю, який працює у закордонного (не польського) роботодавця, та делегований до Польщі на строк понад 30 днів протягом календарного року з іншою метою, ніж зазначені при видачі дозволів типу B, C, D.

Власники дозволів на роботу в Польщі типу C, D, Е повинні мати умови працевлаштування не гірші за визначені польським трудовим законодавством. Зокрема, це стосується тривалості робочого часу, понаднормової роботи, мінімальної заробітної плати тощо. Крім того, громадяни третіх країн, делеговані в Польщу та які отримали дозволи на роботу типу C, D, Е, повинні отримувати зарплату не нижчу за 70% середньої заробітної плати у воєводстві, в якому працюватимуть.

Дозвіл на роботу в Польщі дає право працювати тільки в Польщі і лише у роботодавця, зазначеного в документі. У разі порушення цих законодавчих норм іноземцю загрожує штраф від 1000 до 5000 злотих.