Українцям відповіли, чи відрізняється тариф на електроенергію для села та міста

Порівняння тарифу на електроенергію
Порівняння тарифу на електроенергію

Уряд України змушений був збільшити ціну на електроенергію для домашніх споживачів. З 1 червня 2024 року єдиний тариф на електроенергію для всіх громадян України становить 4,32 гривні за кіловат. Це рішення залишатиметься в силі до 30 квітня 2025 року.

Про це повідомляється в матеріалі "24 канали".

Підвищення тарифів стало необхідним кроком після пошкодження або знищення близько 80% енергетичних об'єктів України внаслідок ракетних обстрілів з боку Росії. Заступник міністра енергетики Микола Колесник заявив, що попереднє підвищення тарифів улітку 2023 року допомогло відновити потужності на 3 гігавати.

У відміну від єдиного тарифу на електроенергію, ситуація з оплатою водопостачання та водовідведення в Україні є складнішою. Незважаючи на рішення Національної комісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) про збереження тарифів на рівні 24 лютого 2022 року, у деяких містах вартість води зростає.

Експерт Христина Ненно пояснила, що не всі водоканали дотримуються рішень НКРЕКП. У невеликих містах та селах, де немає великих водоканалів, місцева влада може самостійно встановлювати тарифи. Однак такі рішення повинні бути економічно обґрунтованими.

Крім того, раніше українцям відповіли, чи зможе споживання до 100 кВт/год. захистити від високих тарифів на електроенергію.

Читайте також