5G в Україні: Федоров розповів, коли запустять пілотний проєкт

Пілотний проект 5G-зв'язку може бути запущений в Україні цього року

Віце-премʼєр-міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив в інтервʼю Forbes Україна, що пілотний проект 5G-зв'язку може бути запущений уже в поточному році. За словами Федорова, з 2019 року було зроблено більше, ніж планувалося, і були виконані чотири ключові напрямки: послуги, цифрова економіка, цифрові навички та сфера телекомунікацій.

У 2019 році було проведено перерозподіл частот для розвитку 4G. Хоча повномасштабний запуск 5G в Україні ймовірно відбудеться у 2024 році, Федоров відзначив, що потрібно спробувати запустити пілотний проект вже зараз. Він також висловив свою віру в підприємців та бізнес, підкресливши, що держава не має займати важливе місце в економіці і варто максимально все відпускати.

«Я вірю в підприємців та бізнес. Не вірю в роль держави в економіці. Не вважаю, що вона має займати важливе місце. Потрібно максимально все відпускати, тому, наприклад, існує «Дія.City»», - підкреслив Федоров.

Федоров також висловив бажання запустити більше проєктів, пов'язаних з інноваціями для бізнесу, таких як грантова програма, яка фінансово підтримує інновації, від запровадження CRM-систем до нових технологій виробництва. Окрім цього, він оголосив про намір запустити нову онлайн-послугу - онлайн-шлюби за допомогою відео, але не розкрив більше деталей проекту.

Також відомо, що Росію залишили без 5G будь-яких санкцій принаймні до 2030 року.